Nynke van Zwol in september te zien bij VVV | Museumwinkel

28 augustus 2023
Iedere maand staat een kunstenaar in de schijnwerpers van de etalage van de VVV | Museumwinkel. Deze maand zijn van 3 september tot en met 9 oktober de verfijnde botanische tekeningen van Nynke van Zwol te zien.
Nynke van Zwol (1972), afgestudeerd aan de Wackers Kunstacademie te Amsterdam, werkt voornamelijk met aquarel en kleurpotlood op papier. Zachte kleurovergangen gecombineerd met scherpe lijnen maken haar werk herkenbaar en karakteristiek. "Voor mijn tekeningen van planten en dieren maak ik met aquarel een achtergrond waar ik vervolgens met kleurpotlood op teken. Mijn werk is heel precies en fijn. Zowel mijn abstractere landschappen als mijn tekeningen van insecten en planten kunnen zo beschreven worden", aldus Nynke.

Eigen schrifttekens
Taal is altijd een belangrijke factor geweest in het leven en werk van van Zwol. Haar fascinatie voor oude, niet-ontcijferde schriften heeft geleid tot de constructie van haar eigen asemische (betekenisloze) tekens. De kalligrafische vormen zijn gebaseerd op eeuwenoude geschriften als spijkerschrift, lineair-a en runen. Deze symbolen laat ze vaak terugkomen in haar werk. Hun betekenisloosheid maakt ze universeel interpreteerbaar.

Botanische kunst
Van Zwol geeft sinds begin 2023 les in planten en dierentekeningen bij Cultuurhuis Wherelant. Daardoor is zij helemaal gegrepen door botanische kunst. Wilde planten hebben haar bijzondere aandacht waarvan zij een aantal tekeningen laat zien in de etalage van de VVV | Museumwinkel. Meer informatie over Nynke van Zwol is te vinden op haar website.

In de VVV-winkel is meer informatie over de kunstenaar en haar werk te vinden. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 en zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur.

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.