Purmerends Museum zoekt verhalen over en beeldmateriaal van PurVak

04 augustus 2022
Vanaf eind november is er een tentoonstelling over de PurVak in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt te bezoeken. De tentoonstelling tot in maart 2023 geeft een beeld van de ontwikkeling en populariteit van de PurVak. De eerste PurVak was er bijna vijftig jaar geleden in de kerstvakantie 1972. De dagen vol met sportieve beweegactiviteiten, spelletjes en creatieve activiteiten was een enorm succes. De PurVak is altijd druk bezocht geweest, Purvakken heeft zich ontwikkeld tot een Purmerends werkwoord. De voorbereidingen van de tentoonstelling zijn inmiddels ver gevorderd, het museum is nog op zoek naar foto's, verhalen en films over bijzondere en persoonlijke ervaringen tijdens de PurVak.
Er is inmiddels veel informatie en materiaal bijeengebracht, maar voor een meer compleet beeld zoeken Purmerends Museum en Spurd naar persoonlijke verhalen en foto's en filmpjes. Conservator Saskia van de Berg van het museum: 'Informatie hebben we uit kranten en gesprekken met een aantal betrokkenen waaronder initiatiefnemer Dick Hansen. Er zijn nog wat witte vlekken in de geschiedenis, maar wat de tentoonstelling interessanter maakt zijn anekdotes en foto's en filmpjes die gemaakt zijn van kinderen tijdens de PurVak.' Het beschikbare beeldmateriaal is vooral afkomstig uit kranten, van de geïnterviewden en van Spurd.

herinneringen en generaties
De PurVak was vanaf de start een enorm succes en kinderen en ouders keken reikhalzend uit naar de PurVak in de schoolvakanties. Dat is eind dit jaar een fenomeen dat dan vijftig jaar bestaat. Saskia van den Berg: 'Zijn er herinneringen aan of zelfs dagboekaantekeningen over belangrijke gebeurtenissen tijdens een PurVak? Zijn er oma's en opa's die zelf ooit gingen en die nu hun kleinkind naar de PurVak zien gaan? Zijn er tijdens de PurVak verliefdheden ontstaan tussen oudere kinderen of mogelijk tussen ouders die hun kinderen naar de PurVak brachten?'. Het Purmerends Museum en Spurd hopen dat er bijzondere verhalen en uniek foto- en filmmateriaal bij Purmerenders is. Het museum wil graag contact en in overleg kijken hoe verhalen of beeldmateriaal onderdeel kan zijn van de tentoonstelling. Dat kan vanzelfsprekend anoniem. Wie verhalen en/of beeldmateriaal heeft kan dat melden aan Saskia van den Berg. Zij is maandag, dinsdag en woensdag telefonisch te bereiken via 0299 472 718 of 24/7 via info@purmerendsmuseum.nl. De tentoonstelling gaat 26 november open voor publiek.

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.