Sierlijk Rond

13 februari t/m 12 mei 2024

Al vele eeuwen wordt er in Nederland sieraardewerk gemaakt. Het gaat daarbij om vazen, schalen, kommen en borden die niet zozeer een functionele rol hebben, maar er vooral zijn om mee te pronken.
Terwijl siervazen op de schoorsteen of bovenop pronkkasten terecht kwamen, werden de bijzondere borden of schalen vaak aan de muur gehangen of tentoongesteld in speciale bordenkasten of op borden-richels aan de wand.

Sieraardewerk kan op velerlei manieren gemaakt worden. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit geglazuurd aardewerk of porselein waarop met een transfer een afbeelding wordt geplaatst. Het kan ook hand-beschilderd zijn. Dit laatste gebeurt doorgaans op een één keer gebakken object (biscuit) waarna het wordt geglazuurd en nogmaals wordt gebakken in de oven. En soms wordt de afbeelding in klei uitgesneden en ingewassen met een andere kleur klei waarna het geglazuurd en gebakken wordt (intarsia).

In deze expositie toont het Purmerends Museum diverse in Nederland gemaakte borden en schalen uit de periode 1895 tot heden. Alle stukken hebben een directe of indirecte relatie met Purmerend. Het gaat om werken van de Purmerendse plateelbakkerijen Wed. N.S.A. Brantjes & Co en NV Haga, en van tijdgenoten als plateelbakkerijen Rozenburg en Zuid Holland. Daarnaast is er een aantal unieke borden te zien die zijn gemaakt door kunstenaars Chris Lanooy, Jac. Jongert, Chris van der Hoef, Rob de Heer en Inge Bečka. Alle borden en schalen zijn handbeschilderd en afkomstig uit de collectie van het Purmerends Museum.

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.