Heyboer in Den Ilp

1 juni t/m 31 december 2024

Dit jaar brengt het Purmerends Museum een eerbetoon aan het 100ste geboortejaar van Anton Heyboer. De dubbeltentoonstelling Heyboer in Den Ilp biedt een inkijkje in het leven en werk van deze charismatische en productieve kunstenaar, die in 1961 naar het nabijgelegen Den Ilp verhuisde om daar te wonen en te werken.
Anton Heyboer (1924, Sabang, IndonesiŽ - 2005, Den Ilp) geldt als een van de meest gerenommeerde Nederlandse kunstenaars van de 20e eeuw. Heyboer was tijdens zijn leven al een legende door zijn breed uitgemeten excentrieke levensstijl. Hierdoor ontstond het beeld van een man die aan de lopende band werk produceerde en vooral interesse had in het cultiveren van een tegendraads en spraakmakend imago. Maar Heyboer was veel meer dan dat. Hij was een veelzijdig en origineel kunstenaar die in zijn vaak gelaagde werk zijn eigen persoonlijke worstelingen uitbeeldde.


Het leven van Heyboer kende verschillende keerpunten, waaronder zijn vrijwillige opname in een psychiatrisch ziekenhuis in 1951, waar hij de helende kracht van kunst ontdekte. Zijn verhuizing naar Den Ilp in 1961 markeerde een nieuw hoofdstuk in zijn leven, waar hij samen met zijn vrouwen Maria, Lotti, Marike, Joke en Petra een afgelegen en idyllische plek creŽerde om zich te wijden aan zijn kunst en zijn persoonlijke ontwikkeling.

Het leven van Anton met zijn vrouwen wordt vaak sensationeel voorgesteld, maar de leefomstandigheden in Den Ilp waren behoorlijk primitief. Er was lange tijd geen warm of stromend water en de woonruimtes waren niet geÔsoleerd. Maar Heyboer was heel tevreden met deze vergeten plek. Hij kon vrijuit zijn gang gaan in een door hem zelf geschapen wereld.Heyboer brak in 1984 met de galeriewereld en koos ervoor zijn werk rechtstreeks aan belangstellenden te verkopen, om zo zijn vrijheid als kunstenaar te behouden. In Den Ilp bouwde hij aan een indrukwekkend oeuvre en liet hij zijn creativiteit de vrije loop met behulp van zijn vrouwen, die een belangrijke rol speelden in het tot stand brengen van zijn kunstwerken.

De tentoonstelling Heyboer in Den Ilp toont een selectie van werken uit de collectie van Willy en Trees van Kleef, die een passie ontwikkelden voor het werk van Heyboer en een omvangrijke verzameling opbouwden. Bezoekers kunnen genieten van de kunstwerken uit de periode 1960-2005, ondersteund door foto's van Nico Koster die een bijzondere kijk geven op het leven van Heyboer en zijn vrouwen in Den Ilp.


Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.