En taille directe. Werken in steen

15 april t/m 10 september 2023

In de expositie En taille directe stonden beelden in steen centraal. Ze zijn gemaakt door zes lokale beeldhouwsters die elk enkele bijzondere werken uit hun oeuvre lieten zien; zowel abstracte als figuratieve beelden.


Beeldhouwen 'en taille directe' is een techniek waarbij de kunstenaar rechtstreeks in de steen houwt, soms op basis van een schets op papier of een idee in klei, maar zonder veel te meten. De beeldhouwers laten zich leiden door de vorm van de ruwe steen en houwen zich al zoekend een weg naar de uiteindelijke sculptuur. De uitdaging is om de balans te vinden tussen vorm, lijn en emotie.In het kunstkabinet toonde het Purmerends Museum werk van zes kunstenaars uit Purmerend: Ietsje Arp, Karin van Berkel, Adri Biemond, Wieke Dekker, Marion Karremans en Karin Kuik. Elk van hen werd op enig moment in hun leven gegrepen door het beeldhouwen in steen. Zij maken allemaal gebruik van zowel zachtere steensoorten zoals speksteen of albast, maar ook van harde soorten zoals Franse kalksteen, serpentijn of Iers hardsteen. In de expositie waren abstracte beelden te zien, veelal geļnspireerd door de natuur en organisch van vorm, naast figuratieve beelden die of stilistisch of meer natuurlijk zijn uitgewerkt.

Fotograaf Els Broers maakte tijdens het beeldhouwen van elke kunstenaar een portret. Deze foto's waren eveneens onderdeel van de expositie.Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.