PurVak 50 jaar

26 november 2022 t/m 26 maart 2023

Genieten van eindeloos springen op trampolines en springkussens, een clinic boogschieten, roeien of honkbal volgen, meedoen aan balspellen in allerlei variaties, hutten bouwen of fikkie steken, zeilen, schilderen, tekenen of knutselen. Het kan al 50 jaar tijdens de PurVak.
In 1972 legt de gemeente het fundament voor een structureel aanbod van activiteiten voor de Purmerendse jeugd tijdens schoolvakanties. Geen prestatie, maar recreatie is het motto.
De eerste driedaagse PurVak in december 1972 vindt plaats in De Beukenkamp. Er wordt onder meer een groot springkussen uit BelgiŽ gehuurd, een ware noviteit. Met hulp van zestien vrijwilligers, vooral collega's, vrienden en familie van initiatiefnemer Dick Hansen, worden de activiteiten aangeboden. In drie dagen tijd komen er 4.000 kinderen langs.

De PurVak is anno 2022 uitgegroeid tot een professionele organisatie onder leiding van Spurd met als partners Clup Welzijn, Cultuurhuis Wherelant en H20. Het aantal locaties is verveelvoudigd en de begeleiding is in handen van vakkrachten met ondersteuning van vrijwilligers. En hoewel de nadruk ligt op gezond bewegen, staat het plezier bij alle vakantieactiviteiten bovenaan.

In de tentoonstelling werd het verhaal van 50 jaar PurVak vertelt aan de hand van foto's, ervaringen en gesprekken met initiatiefnemers. Met behulp van een VR bril kon eveneens een kijkje genomen worden bij de activiteiten op locatie.
Op zaterdagmiddag 26 november was er naar aanleiding van deze tentoonstelling een speciale mini-PurVak op de Kaasmarkt, direct voor de deur van het Purmerends Museum.


Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.