Informatie

Openingstijden

2 januari - 31 december

dinsdag t/m vrijdag10.00 - 16.00 uur zaterdag, zondag en 12.00 - 16.00 uur feestdagen

Gesloten

Maandagen, 1 januari, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 25 december.

Bezoekadres

Kaasmarkt 20
1441 BG Purmerend
0299-472718
info@purmerendsmuseum.nl

Serie Kunstlezingen, najaar 2018

MIS HET NIET!

De succesvolle reeks kunstlezingen krijgt in het najaar van 2018 een vervolg.
Meesterverteller Martijn Pieters neemt u weer mee in de wereld van drie actuele exposities.


Kosten voor de serie  € 30,00, inclusief koffie
 
Tijdstip 10.00-12.00 uur  
dinsdag 16 oktober
dinsdag 13 november
dinsdag 11 december
 

dinsdag 16 oktober - Klassieke schoonheid,
Neoclassicisme en het 18de eeuwse ideaal

Sinds juni dit jaar toont de Hermitage in Amsterdam ‘Classic Beauties’, een expositie samengesteld uit het rijke bezit van de Hermitage in St. Petersburg, waarin het neoclassicisme centraal komt te staan. Door de ontdekkingen en archeologische opgravingen van Pompeii, Herculaneum en Paestum komt de Westerse wereld in een direct contact met de Oudheid. Het zorgt voor een ware revival van de antieken, zoals blijkt uit de prachtige beelden van Antonio Canova en Berthel Thorvaldsen. Zij werkten voor alle groten van Europa, van Napoleon tot de Romanovs. Ook in de schilderkunst worden de antieken in stijl, kleurgebruik en onderwerpkeuze het grote voorbeeld. De plekken van weleer, Rome, Napels, Venetië en Florence worden de notabelen van Europa tijdens de Grand Tour bezocht, waardoor iedereen in de ban raakt van de antieken. Een stroom prachtige beeldhouwwerken en schilderijen zijn het resultaat en tot en met 13 januari 2019 in Amsterdam te zien. Een kennismaking met een in Nederland wat onbekendere periode.


dinsdag 13 november - Leonardo da Vinci en zijn schilderkunst
Recentelijk haalde Leonardo da Vinci (1452-1519) het nieuws door het recordbedrag van 450,3 miljoen dollar, dat betaald werd voor zijn Salvator Mundi. De ‘herontdekking’ en ‘herwaardering’ van dit schilderij betekende tegelijkertijd een welkome aanvulling op het kleine oeuvre schilderkunst van Leonardo da Vinci, dat natuurlijk beroemde werken als de Mona Lisa, het Laatste Avondmaal en de Dame met de hermelijn omvat. Maar ook minder bekende werken als de Madonna met de anjer en de Benois madonna zullen behandeld worden. Naar aanleiding van de tentoonstelling met de tekeningen van Leonardo in Haarlem wordt het volledig geschilderde oeuvre van Leonardo da Vinci besproken. Van ‘De doop van Christus’ van Verrocchio uit 1472/75 tot en met de Johannes de Doper van Leonardo uit 1514.
Tekeningen van Leonardo Da Vinci, Haarlem, Teylers Museum van vrijdag 5 oktober tot en met zondag 6 januari 2019.

Vanaf vrijdag 22 augustus begint de online kaartverkoop. Alleen online: wees erop tijd bij.

dinsdag 11 december - Frans Hals en de modernen
Frans Hals wordt gerekend tot de canon van de Hollandse 17e eeuwse schilderkunst en in één adem genoemd met Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Johannes Vermeer. Toch is dat niet altijd zo geweest. Na zijn dood in 1666 werd hij langzaam vergeten, zijn schetsmatige schilderstijl werd, net zoals die van de late Rembrandt niet meer gewaardeerd. Het was echter juist deze schilderstijl, die tweehonderd jaar na zijn dood weer werd opgemerkt door jonge schilders als Edouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh. Stuk voor stuk waren ze zeer onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl, die ‘impressionistisch’ overkwam. De schilders ondernemen ‘kunstpelgrimages’ naar Haarlem om daar in de voorloper van het Frans Hals Museum de werken zelf te kunnen zien.  Whistler moest de schilderijen zelf aanraken, Van Gogh schrijft in een brief aan zijn broer in 1885 dat Frans Hals wel zevenentwintig verschillende tonen zwart gebruikt. Ook de Duitse Max Liebermann was zeer onder de indruk van de snelle stijl van Frans Hals en Rembrandt. Hij zei: ‘Als ik Frans Hals zie, krijg ik lust om te gaan schilderen, maar als ik Rembrandt aanschouw wil ik er het liefst meteen weer mee ophouden’. Het Frans Hals Museum brengt tussen 13 oktober 2018 en 10 februari 2019 werken van Frans Hals en zijn 19e eeuwse bewonderaars samen in een tentoonstelling.
 

U kunt zich aanmelden bij het Purmerends Museum via 0299-472718 of info@purmerendsmuseum.nl