Buitenplaatsen in de Beemster

De Amsterdamse kooplieden beschouwen grondbezit in de Beemster en de Purmer als meer dan alleen een goede investering. Ze bouwen in de 17e eeuw vele boerderijen en buitenplaatsen. De laatste zijn landhuizen met bijgebouwen en een tuin of een park, om in de zomermaanden op het platteland te wonen.
De Beemster: Volgerlust - Mariënheuvel

De Beemster: Volgerlust - Mariënheuvel

Mariënheuvel, voorheen Volgerlust, is een van de laatst overgebleven buitenplaatsen in de Beemster, gelegen aan de Volgerweg 79. De buitenplaats bestaat sinds de inpoldering van de Beemster in 1612 als Binnenkavel 96 en was eigendom van Dirk van Os, een van de oprichters van de VOC.

Lees meer
De Beemster: Beemsterlust

De Beemster: Beemsterlust

In 1612 wordt Binnenkavel 1 in de Beemster, met 20 morgen land, toegewezen aan de Amsterdamse koopman Jan Poppen (1545-1616). Hij is van het begin af aan betrokken bij het droogmaken van de Beemster. Als een van de grootinvesteerders verkrijgt hij in totaal 290 morgen land.

Lees meer
De Beemster: Zwaansvliet

De Beemster: Zwaansvliet

In 1612 worden de Purmerenderkavels 70 en 71 aan verschillende eigenaars toebedeeld en twee jaar later opgekocht door Dirk en Hendrik van Os. Na de dood van Hendrik erft zijn zoon François en later diens dochter Sara het buiten. Het behoort tot de grootste buitenplaatsen van de Beemster en blijft ruim twee eeuwen lang in de familie.

Lees meer

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.