Tijdelijke exposities

Nu te zien in het Purmerends Museum


De vergeten oorlog. Indische verhalen

7 april t/m 16 augustus 2020


In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit te markeren is het landelijke project 75 jaar vrijheid opgezet, waar ook het Purmerends Museum aan meedoet met de tentoonstelling De vergeten oorlog. Indische verhalen.

Het Purmerends Museum kiest voor een bijzondere invalshoek. Daar waar voor Nederland de oorlog in mei 1945 was afgelopen, was er in voormalig Nederland-Indië nog geen sprake van vrede. Daar duurde de oorlog dankzij de onafhankelijkheidsstrijd nog enkele jaren voort.
Lees verder


Maarten Oortwijn. Uit eigen collectie

t/m mei 2020
Maarten Oortwijn; aquarel van het ontwerp van het NACO busstation van Jan Plas,

Het Purmerends Museum toont tot en met mei een aantal stadsgezichten van de tekenaar en illustrator Maarten Oortwijn uit de eigen collectie.

Maarten Oortwijn, geboren in 1912 in Purmerend, volgde een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam en kreeg een baan als reclametekenaar. Na de oorlog nam hij de sprong om voor zichzelf te beginnen. Hij maakte diverse tekeningen en illustraties in opdracht en begon zich langzamerhand te specialiseren in landschapstekeningen en in stads- en dorpsgezichten van de provincie Noord-Holland en de regio Waterland in het bijzonder.
Lees verder

Markten van Purmerend

Nu te zien
Naar aanleiding van het verplaatsten van het markthuisje in 2018 en de bouw van de Markthal in 2019/20 is er een kleine expositie ingericht over de vele markten die Purmerend rijk was.
Het begon allemaal in 1484 toen Jan van Egmond aan Purmerend het privilege gaf een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden.
Na het droogleggen van de grote meren Beemster, Purmer en Wormer in de zeventiende eeuw, nam de betekenis van de Purmerendse markten toe en met name de grote diversiteit trok veel handelaren én bezoekers aan.
Lees verder


ARCHIEF TENTOONSTELLINGEN

De Methode Parlevliet - 22 nov 2019 t/m 15 mrt 2020

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.