NL

EN

Informatie

Openingstijden

2 januari - 31 december

dinsdag t/m vrijdag10.00 - 16.00 uur zaterdag, zondag en 12.00 - 16.00 uur feestdagen

Gesloten

Maandagen, 1 januari, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 25 december.

Bezoekadres

Kaasmarkt 20
1441 BG Purmerend
0299-472718
info@purmerendsmuseum.nl

Kunstlezingen, najaar 2019

DE LEZINGEN ZIJN INMIDDELS VOL

De succesvolle reeks kunstlezingen krijgt in het najaar van 2019 een vervolg. Meesterverteller Martijn Pieters neemt u mee in de wereld van actuele kunsthistorische thema's.

Kosten voor de serie††€ 30,00, inclusief koffie
Tijdstip 10.00-12.00 uur
dinsdag 29 oktober
dinsdag 12 november
dinsdag 10 december
Hieronder een korte beschrijving van de inhoud.

dinsdag 29 oktober 2019
100 jaar Bauhaus. Van Weimar naar Dessau en Berlijn
In 1919 werden in Weimar de verschillende kunstopleidingen samengevoegd tot het Staatliches Bauhaus Weimar. Voortaan zouden de klassieke disciplines van de beelden kunsten; architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst samenwerken met de uitingen van de kunstnijverheid. Een revolutionaire gedachte in Duitsland. Het instituut werd een plek van experiment en waar studenten op een geheel nieuwe wijze onderwijs kregen. Alles moest leiden tot een nieuwe kunst, die niet alleen esthetisch aantrekkelijk was, maar ook functioneel en efficiŽnt. Onder leiding van Walter Gropius (1883-1969) kwamen de grote namen van de avant-garde naar Weimar om les te geven. Door het opkomende conservatisme werd het instituut in 1925 gedwongen Weimar te verlaten, waarop men onderdak vond in de industriestad Dessau. Hier bouwde Gropius het revolutionaire schoolgebouw en de 'Meisterwohnungen'. Na Gropius volgden Hannes Meyer (1889-1954) en Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) als directeuren en kwam de nadruk steeds meer op de industriŽle vormgeving en architectuur te liggen. Onder druk van de Nazi's werd het instituut in 1932 gedwongen naar Berlijn te verhuizen, waar het zichzelf in 1933 ophief. Docenten en studenten zwermden uiteindelijk over de gehele wereld uit en brachten de theorieŽn van Bauhaus in praktijk. In dit jubileumjaar wordt het Bauhaus, haar gedachtegoed en productie overal ter wereld herdacht. De lezing volgt de geschiedenis en denkbeelden van dit invloedrijke instituut van Weimar naar Berlijn.

dinsdag 12 november 2019
Pieter Bruegel de Oude, schilder van boeren, demonen en meer
Nog een jubileum. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat in Brussel Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525-1569) overleed. Hij is ťťn van de belangrijkste vernieuwers in de 16de eeuwse noordelijke schilderkunst geweest. Naast religieuze voorstellingen, die hij echter zeer anders weergaf dan dat de traditie wilde, is hij vooral bekend geworden om zijn verbeelding van aspecten van het dagelijkse leven, die gezien de vele kopieŽn, gretig aftrek vonden. Zo vindt de 'Volkstelling te Bethlehem' bij Bruegel plaats in een besneeuwd Vlaams landschap en maakte hij een serie van zes schilderijen, nu in Wenen, die de seizoenen van het jaar verbeelden. Beroemd is ook zijn verbeelding van de 'Nederlandse spreekwoorden', waarvan vele nog als bekend geacht kunnen worden en voor een glimlach zullen zorgen. Op dit moment zijn er nog iets meer dan 40 authentieke schilderijen van hem bekend, die in talloze kopieŽn nagevolgd zijn.
De sterfdag van Pieter Bruegel de Oude werd en wordt het hele jaar door met verschillende manifestaties en tentoonstellingen gememoreerd. Een overzicht van zijn schilderijen is echter tijdloos.

dinsdag 10 december 2019
Noord en Zuid -†Bijzondere middeleeuwse kunst uit Noorwegen en Spanje
Dit najaar toont het Catharijneconvent bijzondere voorwerpen uit weinig bekende collecties uit Spanje en Noorwegen. Twee landen, die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben en al helemaal niet in de Middeleeuwen. Bovendien geldt dat de twee op het gebied van de middeleeuwse kunst grotendeels onbekend gebleven zijn. En toch blijken er prachtige en unieke voorwerpen bewaard gebleven te zijn, die elders in Europa juist verdwenen zijn. Het is via deze noordelijke en zuidelijke omweg dat er een beeld gegeven kan worden van altaarstukken uit de 13de en 14de eeuw, aquamanilles en beeldhouwwerken, die ondanks de honderden kilometers afstand aan elkaar verwant lijken te zijn. Een groot aantal van de voorwerpen verlaat voor het eerst en waarschijnlijk voor het laatst Noorwegen en Spanje. Wederom een mogelijkheid om een onbekender, maar interessant stuk van de Europese middeleeuwen te leren kennen. De kunstlezing is naar aanleiding van de tentoonstelling 'North & South' die loopt van 25/10/2019 t/m 26/01/2020.


U kunt zich aanmelden bij het Purmerends Museum via 0299-472718 of info@purmerendsmuseum.nl